El proper 15 de juny, entre les 10:30 i les 13:30 hores, celebrarem una jornada de debat al voltant de conceptes i realitats que envolten als altres animals al Museu Etnològic i de les Cultures del Món de Barcelona. Des del postantropocentrisme establirem una conversa polièdrica entre sabers que investiguen afectes i efectes tentaculars que interactuen en la comprensió de l’Altre animal, incloent perspectives antropològiques, neurocientífiques, artístiques i activistes.
Esteu totes convidades!
PROGRAMA
– Sintiència tentacular: pops, etnozoologia i neurociència.
L’Adrià Voltes farà una aproximació a les dades experimentals sobre sintiència i capacitats cognitives en pops. Aquesta anàlisi es vincularà als escenaris presents i futurs de les relacions humà/pop i ciència/ètica atenent als esforços invertits en domesticar i explotar aquest cefalòpode.
– La paradoxa de la carn: estratègies psicològiques que normalitzen el consum humà de certs animals.
La Maria Suñol Rodrigo analitzarà els mecanismes psicosocials que permeten la coexistència de valors animalistes i conductes carnistes en els humans. Es revisarà com aquests mecanismes mantenen el consum de certs animals dins la norma cultural i es debatrà sobre la importància de qüestionar-los des de l’antiespecisme per encaminar-nos cap a un món postantropocèntric.
– Los otros animales en algunas prácticas artísticas.
A càrrec de la Mara Martínez Morant, qui demostrarà l’escàs interès manifestat per l’altre animal com a ésser que sent quan se l’utilitza en pràctiques artístiques inscrites en l’àmbit del bioart i de l’art contemporani. Es presentarà un itinerari, a través de diferents exemples, per mirallejar com es considera i tracta a l’altre animal convertit en matèria primera a disposició de l’artista. En molts casos, l’artista vol que l’animal formi part de l’obra per denunciar el menyspreu social del qual aquest és objecte, i és aquí on calca, en format de producció artística, pràctiques que insisteixen en el maltractament o que situen a l’altre animal en contextos mancats de respecte, justícia i empatia que l’objectualitzen.
– Rebel·lió antiespecista: vivint en un Santuari animal.
La Sònia Gresa compartirà l’etnografia realitzada al Santuari Animal Almas Veganas, de recent creació. Les integrants d’aquest grup van decidir dedicar-se en cos i ànima a allò en el que creuen fermament: nedar a contracorrent per tenir cura d’animals no-humans en un context sociopolític especista. S’adreçaran les seves visions i pràctiques: com és la convivència en un espai que es considera antiespecista? Quines contradiccions podrien sorgir? Com s’ha reconfigurat la seva quotidianitat?
També comptarem amb la participació de l’artista visual i activista transfeminista i antiespecista Xeito Fole i de Leonor Díaz de Liaño fundadora dels refugis-santuari Molí de Fals i Cal Lari de l’Asociación Defensa Équidos.